Wat is een TOM-zitting?

Een TOM-zitting is een zitting waar geen rechter aanwezig is tijdens de zaak. In dit geval doet het OM je een voorstel van je straf om zo niet bij de rechter langs te hoeven. Het gaat bij TOM-zittingen dan ook vaak om de wat kleinere misdaden. Je kan voor een TOM-zitting opgeroepen worden als je bijvoorbeeld verdacht wordt van winkeldiefstal, eenvoudige mishandeling, vandalisme of belediging van een ambtenaar. Dit lijken in vergelijking met moorden en andere grote misdaden niet erg belangrijke zaken, maar toch is het aan te raden om ook bij deze zitting een ervaren advocaat in de arm te nemen. Er zitten namelijk verschillende valkuilen aan een TOM-zitting. Een ervaren advocaat Breda vind je op www.singeladvocaten.nl

Automatisch een strafblad

Bij een TOM-zitting krijg je als straf vaak een geldboete of werkstraf waar je zelf geen inspraak op hebt. Deze moet je accepteren anders moet je alsnog langs de rechter. Ondanks dat je hier eigenlijk geen inspraak op hebt kan een advocaat er wel voor zorgen dat de straf zo laag mogelijk uitvalt. Nou is het zo dat als je deze straf accepteert je een aantekening op je strafblad krijgt. Dit is natuurlijk erg vervelend op het moment zelf maar ook voor de eventuele toekomst. Daarom is het slim om een advocaat te hebben die je begeleid bij dit hele proces en die je ook goed advies kan geven.

Ingewikkelde situaties

Ook kan het zo zijn dat de situatie waar jij je in bevindt erg complex is. Klopt het wel waar je van beschuldigd wordt of is er meer aan de hand? Een advocaat kan zich sterk maken voor jou rechten en jou goed vertegenwoordigen. Ook voor andere vragen en onduidelijkheden is het fijn om een advocaat te hebben. Een TOM-zitting is natuurlijk niet leuk, maar met de juiste informatie ga je er goed voorbereid naar toe en weet je waar je aan toe bent!