Verdacht van fraude, wat te doen?

Als je verdacht wordt van fraude, is daar waarschijnlijk al een heel onderzoek aan vooraf gegaan. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), het Openbaar Ministerie (OM) en een toezichthouder hebben al overleg gehad over de zaak. Als verdachte weet jij dan nog van niks, totdat de FIOD een inval komt doen en beslag komt leggen op vermogensbestanddelen. Naderhand wordt er direct een persbericht uitgegeven. Dit kan erg ingrijpend zijn en ook onduidelijk, omdat je weinig wordt verteld.

Blijf rustig

Tijdens een inval is het belangrijk dat je rustig blijft en dat je in je achterhoofd houdt dat alles wat je zegt wordt genoteerd. Dit kan nadelig uitpakken. Ook is het verstandig geen verklaring af te leggen en alleen onder protest mee te werken. Als je toestemming geeft kan een eventuele fout van de FIOD invloed hebben op de verdere rechtszaak. Nadat de inval is afgerond is het zaak dat je meteen contact opneemt met een FIOD inval advocaat.

Na de inval

Het kan zijn dat je tijdens de inval wordt aangehouden en dat je op het politiebureau vingerafdrukken moet laten afnemen. Hierna wordt vaak een verhoor gepland. Totdat je een advocaat hebt, kun je gebruik maken van je zwijgrecht en je hoeft tijdens dit verhoor dus ook niets te zeggen. Ook als je niet wordt aangehouden ben je verdacht en heb je nog steeds een goede FIOD-advocaat nodig.

Wat doet de FIOD-advocaat?

FIOD-advocaten zijn gespecialiseerd op dit gebied en zullen samen met jou de beste strategie bespreken. Ze kunnen inzage krijgen in alle documenten en een goed beeld krijgen van je positie. Deze specialist kan snel zien of er fouten zijn gemaakt in het onderzoek en kan zo voorkomen dat de rechter te snel tot een conclusie komt. FIOD-zaken zijn vaak erg ingewikkeld en verwijzen naar tientallen andere documenten. Met een goede advocaat aan je zijde, kun je de beste verdediging verwachten van een expert met ervaring.